SZEnergy Team

Csapatunkat a Közúti és Vasúti Járművek Tanszék alternatív energiaforrást kutató törekvései hoztak létre. Fő projektjeink közé tartozik a napenergiával hajtott járművek tervezése és megépítése, ezáltal egyik célunk, hogy ezeknek a járműveknek a hatékonyságát fejlesszük és technológia életképességet bizonyítsunk. Továbbá fontos, hogy mi egy teljesen önszerveződő csapat vagyunk és tagjaink számára a szakmai fejlődés a cél.

Versenyeken is részt szoktunk venni, 2009-ben a Shell Eco-marathon Europe versenyen vettünk részt, ahol 23 országból, több mint 200 egyetemi csapat vett részt. Ez volt a harmadik megmérettetésünk, melyre teljesen új fejlesztésű autóval készültünk, ez volt a SZEvolution. A csapatunk létrejötte előtt is volt már ilyen hallgatói kezdeményezés ebben a témában, első járművűnk egy kétütemes villamos hajtású autó volt, ami egy pályázat keretein belül jöhetett létre. Ezt követően 2007-ben szerveződtünk át a SZEnergy Team elnevezésű csapatba és forradalmi újításokon mentünk keresztül az évek során, mint ahogy 2009-ben létrejött új Jedlik Ányos Szakkollégium is. Így hivatalosan is megjelentünk a szervezetek körében. Kezdetben gépészmérnök és villamosmérnök hallgatókból állt csapatunk, majd az évek során kezdtünk bővülni mérnöktanár, műszaki informatikus és járműmérnöki MSc-s hallgatókkal, illetve várjuk lelkes hallgatók jelentkezését is. Jelenlegi csapatunk 23 tagból áll és 8 oktató segíti munkáinkat. A 2009-es OTDK-n 2 indulónk, egy helyezettünk volt, a 2010-es házi TMDK fordulón egy első díjasunk. Tevékenységünk során már kaptunk Urban Concept - Solar Power Award díjat, amely a városi napelemes meghajtású jármű kategória győztesének jár.

Alapkutatásunk a kompozit karosszériák járműdinamikai méréséhez és teszteléséhez kötődik, emellett napelemes kapcsolási rendszer járműhajtásra történő optimalizálása a fő cél. A már meglevő járműveinket szerelnénk fel modern diagnosztikai és gps rendszerrel és a jármű szoftveres vezérlésén dolgoznánk. Emellett egy új karosszéria szimulációja és tesztelése a célunk.

A projektbe 10 hallgatót és 4 doktoranduszt vonunk be, akik dolgoznak a két év alatt és 2 fő oktatót, akik felügyelik a feladatokat.

Részletes információk a honalpunkon találhatók: szenergy.sze.hu

Hírek az uni.sze.hu-ról

Nem találhatóak hírek!